פרוייקט ייחודי להסדרת חובות לדרי רחוב

הסיוע המשפטי, רשות האכיפה והגבייה ועמותת מגרש ביתי בפרויקט ייחודי אשר החל תחילה לפעול במחוז תל אביב של הסיוע המשפטי במסגרת הפיילוט התקבלו פניות של דרי דרך עיריית תל אביב, עיריית רמת גן ועמותת מגרש ביתי, מרפאת יסעור לבריאות הנפש ועיריית חולון

הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, רשות האכיפה והגבייה ועמותת מגרש ביתי יצאו בפרויקט ייחודי להסדרת חובות לדרי רחוב, החיים במרחב הציבורי ונעדרים קורת גג ומקורות קיום קבועים. מאז תחילת הפיילוט נפתחו 113 תיקים בסיוע המשפטי העוסקים בטיפול משפטי בחובות ומיצוי זכויות, לרבות מעמד אישי, ביטוח לאומי ודיני עבודה, במטרה לסייע להם לשוב למסלול חיים נורמטיבי.

רבים מדרי הרחוב שרויים בחובות כבדים, מה שמהווה את אחת מהסיבות המרכזיות להגעתם של דרי הרחוב אל הרחוב ואת אחד החסמים העיקריים בפני שיקומם. כדי להעניק מענה למצוקה זאת ולסייע לדרי הרחוב בהתמודדות עם ההליכים המשפטיים הנוגעים לחובות, הסיוע המשפטי במשרד המשפטים, יחד עם רשות האכיפה והגבייה ובשיתוף עם עמותת ‘מגרש ביתי’ העוסקת בשיקום דרי רחוב, יזמו מודל מיוחד להסדרת חובות של דרי רחוב בהוצאה לפועל.

בשלב ראשון המודל החל לפעול כפיילוט במחוז תל אביב של הסיוע המשפטי, שבו ישנו ריבוי של דרי רחוב. מטרת הפיילוט היא ליצור הליך המותאם למאפייני אוכלוסיית חסרי הדיור, על מנת לסייע לאוכלוסייה זו להסדיר את החובות ובכך לקדם את שיקומה הן ברובד הכלכלי והן ברובד האישי.

במסגרת המודל, הסיוע המשפטי בתל-אביב מקבל פנייה מטעם גופים, עמותות ורשויות מקומיות, המלוות דיירי רחוב, בצירוף בקשה לסיוע משפטי. בעקבות הפניה, ולאחר בדיקת זכאות כלכלית ושיחה ראשונית עם עורך דין ייעודי, מתמנה עורך דין מטעם הסיוע המשפטי המתמחה באוכלוסיית דיירי הרחוב, לטיפול משפטי מותאם.

עו”ד יעל קיציס, מנהלת מחוז ת”א בסיוע המשפטי, אומרת:

“הסיוע המשפטי רואה חשיבות עליונה בייצוג אוכלוסיות מוחלשות ובכלל זה אוכלוסיית דרי הרחוב. מדובר בקבוצה ייחודית ששיקומה והחזרתה לחיים נורמטיביים משנה חיים עבורם ומשפיעה על החברה בכללותה. פרויקט הסדרת החובות של דרי הרחוב הוא פרויקט חלוצי בקידום ושיקום אוכלוסייה זו וכולי תקווה שהוא יתרחב בכל הארץ”.

בשלב הבא מוגשת בקשה לרשמת ייעודית בהוצאה לפועל המוכוונת לעיסוק באוכלוסייה פגיעה זו. שיתוף הפעולה בין הגורמים המלווים את דר הרחוב – הסיוע המשפטי, הליווי הסוציאלי מטעם הגורם המפנה והרשם הייעודי בהוצאה לפועל, מהווים את לב לבו של המודל והסיבה העיקרית להצלחתו.

אחד המקרים שלווה במסגרת הפיילוט הוא של ג’, בן 58 ואב לשני ילדים בגירים, אשר עלה לישראל וסמוך לאחר עלייתו החל לרצות תקופת מאסר במהלכה התמכר לסמים ואלכוהול. ההתדרדרות האישית הובילה לניתוק הקשר של ג’ עם משפחתו והוא נותר ללא תמיכה וללא עורף משפחתי כלשהו. בצד ההתדרדרות האישית חווה ג’ גם התדרדרות כלכלית; הוא צבר חובות רבים של למעלה מ-400,000 ₪ (בגין קרן חוב של כ- 70,000 ₪ אשר תפחה עם השנים).

לאחרונה, החל ג’ בהליך שיקום משמעותי במסגרתו נגמל מסמים ואלכוהול, החל לקבל תמיכה וליווי של הרווחה והמחלקה לדרי רחוב בת”א וכחלק מהליך השיקום ביקש להסדיר את חובותיו. ג’ קיבל ייצוג משפטי של הסיוע המשפטי במחוז ת”א ועורך דינו הגיש בשמו בקשה להסדרת חובותיו בהוצאה לפועל במסגרת הפיילוט.

הרשמת הייעודית ברשות האכיפה והגבייה, הרשמת חן לוי, התייחסה לנסיבות חייו של ג’, להליך השיקום שהוא עובר, ולכך שהוא מבקש לשקם את חייו ולצאת ל”חיים חדשים”, והחליטה להפחית ריביות שנצברו בתיקי ההוצאה לפועל של ג’ ולקבוע הסדר התואם את יכולתו הכלכלית. ג’ עומד בהסדר שנקבע לו ואין ספק כי הסדרת החובות מהווה אבן דרך משמעותית בשיקום חייו האישיים והכלכליים.

מספר נתונים שעלו במהלך הפיילוט:

• מאז תחילת הפיילוט נפתחו 113 תיקים בסיוע המשפטי העוסקים בטיפול משפטי בחובות ומיצוי זכויות, לרבות מעמד אישי, ביטוח לאומי ודיני עבודה

• עיקר הפניות הגיעו דרך הפניה של עיריית תל אביב (81 תיקים), עיריית רמת גן ועמותת מגרש ביתי (9 הפניות כל אחד), מרפאת יסעור לבריאות הנפש (6 הפניות) ועיריית חולון (5 הפניות).

• בפילוח הגילאים של משתתפי הפיילוט עולה מרביתם (31.9%) בגילאי 40-50, בגילאי 50-60 (28.8%) ומעל גיל 60 (20.6%).

• רובם של המשתתפים בפיילוט לא ידעו להצביע על גובה החובות (46.9%), כאשר ל-10% נתגלו חובות בגובה למעלה מ-200 אלף ₪, 7.5% עם חובות בגובה 100-200 אלף ₪, 16.3% עם חובות בין 10 ל-50 אלף ₪ ו-11.3% עם חובות עד גובה של 10 אלף ₪.

 

◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – חדשות מהארץ ומהעולם לחצו כאן

■ לקבוצת חדשות בווטסאפ – מלחמה בישראל חרבות ברזל לחצו כאן

◼️ לרשימת קבוצות הווטסאפ השוות שכדאי לכם להצטרף אליהן – לחצו כאן

צילום: freepik

מערכת חדשות אפס שמונה מכבדת זכויות יוצרים ועושה את מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות בפרסומים ו/או צילומים המגיעים אלינו. אם זיהיתים צילום ו/או כל פרט שיש לכם זכויות בו/בהם, אנא פנו אלינו לבקש לחדול מהשימוש בו/בהם באמצעות כתובת האימייל [email protected]

תגובות:

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

תגובות

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן