עתיד ים המלח; כנס היערכות לקראת תום זיכיון ים המלח

המשרד צפוי לסיים בחודשים הקרובים את המסמך המקיף והמתכלל שיהווה בסיס לכל תוכנית פעולה עתידית במרחב ים המלח

המשרד להגנת הסביבה, מועצה אזורית תמר, מועצה אזורית מגילות ומכון מחקר ים המלח ערכו כנס בנושא עתיד ים המלח; במסגרת הכנס, הציג המשרד היערכות לתום זיכיון ים המלח וקביעת מדיניות ארוכת טווח לאגן הצפוני

המשרד להגנת הסביבה, מועצה אזורית תמר, מועצה אזורית מגילות ומכון מחקר ים המלח ערכו כנס בנושא עתיד ים המלח במכון המחקר, למרגלות הגן הלאומי מצדה. בכנס השתתפו השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן; מנכ"ל המשרד, גיא סמט; ראש מועצה אזורית תמר, ניר ונגר; ראש מועצה אזורית מגילות, אריה כהן; וכן נציגי ממשלה, נציגי המועצות האזוריות, חוקרי המכון הגיאולוגי ונציגי ארגונים סביבתיים.

השרה להגנת הסביבה, עידית סילמן, אמרה בכנס:

"אנחנו מציבים היום חזון חדש לים המלח שהוא אוצר טבע בינלאומי וייחודי שעלינו לדאוג לשימור ושיקום המרחב. זה מחייב הסתכלות ארוכת טווח שתבטיח את שימורו לטובת הציבור הרחב ולדורות הבאים. מצבו של מרחב ים המלח מהווה את אחד האתגרים הסביבתיים הכי גדולים שעומדים לפתחנו, ולא ניתן לחכות או לדחות את הטיפול בסוגייה. האתגר אינו עומד רק לפתחו של המשרד להגנת הסביבה – זהו אתגר לאומי ואזורי; במהלך העשורים האחרונים השתנה אגן ים המלח לבלי הכר, בעקבות פעולות שגרמו לירידה חסרת תקדים של מפלס הים שירד בכ-40 מטר משנות ה-80 של המאה ה-20 בקצב של יותר ממטר בשנה. לירידת המפלס המהירה השפעות סביבתיות רבות כגון התחתרות נחלים ופגיעה בתשתיות לאורך חוף האגן הצפוני, יצירת מרחבי בולענים המהווים סכנה בטיחותית, חשיפה של מישורים בוציים על קרקעית האגם שנחשפת ועוד. אם לא נפעל התופעות הללו צפויות להחמיר; כיוון שכל פתרון הוא ארוך טווח, בטווח המיידי נדרשת הסתגלות למצב הקיים והנגשת מרחב האגן הצפוני ומיצרי לינץ לציבור הרחב. ניתן להקים טיילת לחופי ים המלח ולהפוך את ארץ הבולענים מנטל כלכלי למשאב תיירותי; לפני כשנתיים פרסם המשרד להגנת הסביבה טיוטה של מסמך מדיניות לעתיד ים המלח. בהמשך לעבודה זו, ולאחר הערות הציבור ועבודות משלימות שבוצעו בשנתיים האחרונות, המשרד צפוי לסיים בחודשים הקרובים את המסמך המקיף והמתכלל שיהווה בסיס לכל תוכנית פעולה עתידית במרחב ים המלח."

ניר ונגר, ראש המועצה האזורית תמר, אמר בכנס:

"התפקיד שלנו, כתושבי המקום, הוא לדאוג שהנושא של התייבשות ים המלח לא ירד מסדר היום ולפעול לשיקום וטיפול באזור. האחריות של מדינת ישראל היא לעשות הכל כדי להביא מים לים המלח, להאט ולעצור את הנסיגה של הים. זאת המחויבות שלנו, ונמשיך לשים את זה בראש סדר העדיפויות הכנס היום הוא צעד נוסף במסע שהתחלנו לפני כשנה. מדברים על הנושא הרבה שנים, אבל בשנה האחרונה אנחנו עושים פעולות אקטיביות כדי לשמור על ים המלח ולדאוג שהדברים יקרו."

אריה כהן, ראש המועצה האזורית מגילות, אמר בכנס:

"אני מודה לשרה להגנת הסביבה ולכל השותפים על העשייה בנושא החשוב הזה ועל המאמץ המשותף. מועצה אזורית מגילות מושפעת וסובלת רבות מירידת מפלס ים המלח. עלינו לקחת את המשאב הזה, לשמור עליו ולהשתמש בו למען תושבי האזור ולמען מדינת ישראל. הכנס והעבודות שהוצגו בו הם צעד גדול ומבורך בכיוון הנכון."

במסגרת הכנס, הציג המשרד להגנת הסביבה ניתוח חלופות עדכני להקמת מובל ימים. ניתוח החלופות נערך במשותף על ידי המשרד להגנת הסביבה, השירות ההידרולוגי ברשות המים, על בסיס מחקרי המכון הגיאולוגי, וכלל בחינה הנדסית, כלכלית וסביבתית של 13 חלופות שונות לתוואי הולכה של מובל ימים. במסגרת זו, נבחנה הובלה של מי ים או מי רכז ממתקן התפלה ונבדקו תועלות אפשריות נוספות מהקמת המובל.

כמו-כן, במהלך הכנס הוצג מתווה ההיערכות של המשרד לתום הזיכיון, ובכלל זה הפעילות ביחס לתשתיות ולמפגעים בשטח הזיכיון. בנוסף הציג המכון הגיאולוגי מתווה להנגשה של "ארץ הבולענים" שלחופי ים המלח ובמיצרי לינץ לציבור הרחב.

מפלס ים המלח הוא סוגיה סביבתית מורכבת המשלבת היבטים גאופוליטיים, צרכים אזוריים, עלויות כלכליות משמעותיות והשפעות סביבתיות החורגות מתחומי אגן ים המלח. המשרד מקדם, בשיתוף עם כלל הגורמים הרלוונטיים, גיבוש חלופה מוסכמת להתמודדות עם ירידת מפלס ים המלח. בכל פתרון לייצוב המפלס יש להבטיח כי הזרמת מי ים או מי רכז מהתפלה לא תפגע בצביון האגם ולא תגרום לסיכון של אזורים אחרים מחוץ לאגן ים המלח.

המשרד להגנת הסביבה רואה במרחב ים המלח נכס טבע ייחודי ברמה לאומית ועולמית ופועל להעלות את הנושא על סדר היום הממשלתי, מתוך תפיסה שמרחב ים המלח מחייב הסתכלות ארוכת טווח שתבטיח את שימורו לטובת הציבור הרחב ולדורות הבאים.

 

◼️ לקבוצת חדשות דימונה, מצפה רמון, ערד ומגילות ים המלח בווטסאפ לחצו כאן

◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – חדשות מהארץ/מהעולם/משפט/עורכי דין/פלילי לחצו כאן

■ לקבוצת חדשות בווטסאפ – מלחמה בישראל חרבות ברזל לחצו כאן

◼️ לרשימת קבוצות הווטסאפ השוות שכדאי לכם להצטרף אליהן – לחצו כאן

◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – ביטחוני/חירום/חריג לחצו כאן

◼️ לקבוצת שירותים לציבור – ביטוח לאומי / חברת חשמל / דלק וגז / תאגידי המים / בנקים לחצו כאן

צילום: בועז אופנהיים, לע"מ 

מערכת חדשות אפס שמונה מכבדת זכויות יוצרים ועושה את מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות בפרסומים ו/או צילומים המגיעים אלינו. אם זיהיתים צילום ו/או כל פרט שיש לכם זכויות בו/בהם, אנא פנו אלינו לבקש לחדול מהשימוש בו/בהם באמצעות כתובת האימייל [email protected]

תגובות:

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

תגובות

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן