יוזמה חדשנית: סדנה להפגת בדידות לנשים בגיל השלישי למבוטחות מכבי ברמלה

היוזמה החלה בעקבות זיהוי בעיה חוזרת בקרב נשים מבוגרות שהגיעו לעיתים קרובות למרפאה עם תלונות סומטיות ותסמיני דיכאון, שסבלו מבדידות.

מכבי שירותי בריאות במרחב רמלה יצאה ביוזמה מרגשת וחדשנית – סדנה ייחודית לנשים בגיל השלישי שמטרתה להתמודד עם בעיית הבדידות.

היוזמה החלה כשאפרת יהודה ניר, העובדת הסוציאלית במרחב, ושתי הסטודנטיות שלה, דניאל קורנר וענבר רוזנוין  בשיתוף עם רופאת המשפחה ד”ר ליטל שמש זיהו בעיה חוזרת בקרב נשים מבוגרות שהגיעו לעיתים קרובות למרפאה עם תלונות סומטיות ותסמיני דיכאון. הנשים, כולן בגילאי 68-78, סבלו מבדידות והפכו ל”צרכניות יתר” של שירותי המרפאה.

 

מהספרות עולה שקשישים הסובלים מתסמיני דיכאון נמצאים בסיכון מוגבר לפתח סימפטומים של בדידות חברתית ורגשית. הקשר בין בדידות לדיכאון הוא דו-כיווני (פרנקל ואחרים, 2020), ולכן חשוב לטפל בדיכאון ובתסמיניו. קבוצה ככלי טיפולי מאפשרת התמודדות רגשית במרחב בטוח ועשויה להוות קבוצת השתייכות ליצירת קשרים חברתיים. ומכאן עלה הרעיון להקים קבוצה טיפולית שתכניה יעסקו במעגל החיים, תאפשר עיבוד של חוויות מתקופות שונות בחיי המשתתפות ותאפשר יצירת קשרים חברתיים.

 

אפרת ושתי הסטודנטיות שלה במרחב הצליחו להביא 12 נשים להשתתף בסדנה שהורכבה מ-17 מפגשים. המפגשים עסקו בשיח רגשי על ציר הזמן מילדות ועד היום, והשתמשו בכלים טיפוליים שונים כמו קלפים, תמונות וחפצים. שני מפגשים הוקדשו לחיבור למקורות תמיכה קהילתיים.

באחת מהמתודות שנבחרו, הנשים החזיקו גביע ביד ושיתפו במה הן גאות בעצמן, מה שחיבר אותן לכוחות הפנימיים שלהן והעצים אותן בצורה משמעותית כשהחשיבה הייתה שהן נמצאות בשלב בחיים בו הן יכולות לשלוט על הנעשה בחייהן, בניגוד לעבר, וכהזדמנות להתבונן על היכולות שלהן דרך אמירה במה הן גאות בעצמן.

 

מטרת הסדנה הייתה לשפר את איכות החיים של המשתתפות ולהפחית את תסמיני הדיכאון מה שייקל על הנשים ובמקביל יעזור להפחית את העומס על המרפאה. הנשים הצליחו ליצור ביטחון פסיכולוגי ליציאה מהבית, להכיר נשים נוספות במצב דומה וליצור קשרים חברתיים משמעותיים.

 

הקבוצה זכתה להדים חיוביים מהמשתתפות, שכתבו מכתבי תודה לעובדות הסוציאליות ולרופאה. הנשים החלו להשתלב בפעילויות עירוניות ובמרכז היום, ונוצרה קבוצת שייכות עם צורך בהמשכיות. אחת המשתתפות כתבה לרופאה במרחב “החיבור לקבוצה שיפר את מצב הרוח שלי והפחית את הצורך בהגעה למרפאה.”

 

פידבק נוסף התקבל מאחת המשתתפות:

“הקבוצה מדהימה, אנחנו מאושרות בה. המנחות מקסימות, מכילות, והכל ברגישות וחום רב.”

 

אפרת יהודה ניר, העו”סית ברמלה והמדריכה של הסטודנטיות, מסכמת:

“מבחינתי, הקבוצה עלתה על כל הציפיות. תכננו 8 מפגשים, ובשל רצון והנאה של כל הצדדים התקיימו 17 מפגשים אז זה אומר הרבה. אני מקווה שנוכל להמשיך לקיים קבוצות דומות בעתיד, אולי בהנחיית סטודנטיות של שנים הבאות.”

 

אלון שוורין, מנהל מרחב רמלה במכבי:

“הפעילות המדהימה עם הנשים זו עוד אחת מהדוגמאות לפעילות יזומה וחדשנית שיצאה מתוך קריאת השטח והבנת הצרכים של המטופלים אצלנו במרחב ברמה היומיומית, ומדגישה את חשיבות תשומת הלב והקשב של הצוות. אני גאה באפרת ובצוות שזיהו את הצורך ותפרו פתרון ייחודי שנותן מענה ועושה הרבה טוב לקהילה, ונמשיך לעשות זאת גם בהמשך”

 

◼️ לקבוצת חדשות רמלה והסביבה 2 בווטסאפ לחצו כאן

◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – אזרחים וותיקים – הגיל השלישי לחצו כאן

◼️ לקבוצת חדשות בווטסאפ – חדשות מהארץ לחצו כאן

■ לקבוצת חדשות בווטסאפ – מלחמה בישראל חרבות ברזל לחצו כאן

◼️ לרשימת קבוצות הווטסאפ השוות שכדאי לכם להצטרף אליהן – לחצו כאן

צילום: freepik

מערכת חדשות אפס שמונה מכבדת זכויות יוצרים ועושה את מירב המאמצים לאתר בעלי זכויות בפרסומים ו/או צילומים המגיעים אלינו. אם זיהיתים צילום ו/או כל פרט שיש לכם זכויות בו/בהם, אנא פנו אלינו לבקש לחדול מהשימוש בו/בהם באמצעות כתובת האימייל [email protected]

תגובות:

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments

אולי יעניין אותך גם:

תגובות

Subscribe
Notify of
guest
0 תגובות
Oldest
Newest Most Voted
Inline Feedbacks
View all comments
דילוג לתוכן